Zemplínske lakocinky – jesenný festival chutí a tradícií na brehu Šíravy

Zemplínske lakocinky – jesenný festival chutí a tradícií na brehu Šíravy

Okoštujce nalečniky, bobaľky, halaszlé, pirohy, halušky, lokše, pečené husky

Prvý ročník festivalu

,,Zemplínske lakocinky„ pripravila Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu (ZOOCR) v spolupráci so svojimi členmi a partnermi. Uskutoční sa v rekreačnom areáli Kaluža na Zemplínskej šírave v piatok 3. októbra od 15.00 hodiny a v sobotu 4. októbra 2025 od 10.00 hodiny.Informuje o tom Tibor Tabak, riaditeľ ZOOCR.

,,Dolný Zemplín a Zemplínska Šírava zvlášť na jeseň ožívajú farbami, vôňami a prísľubom chutných zážitkov. Túto atmosféru sme sa rozhodli využiť na zorganizovanie prvého ročníka festivalu. Ten prinesie návštevníkom dve dni plné tradičných chutí, lokálnych produktov, hudby, tanca a remesiel – presne to, čo robí jesenné dni na Šírave neopakovateľnými,„ hovorí Tibor Tabak.

Zemplínske lakocinky – jesenný festival chutí a tradícií na brehu Šíravy. Okoštujce nalečniky, bobaľky, halaszlé, pirohy, halušky, lokše, pečené husky
Zemplínske lakocinky – jesenný festival chutí a tradícií na brehu Šíravy. Okoštujce nalečniky, bobaľky, halaszlé, pirohy, halušky, lokše, pečené husky

Vône a chute Dolného Zemplína

Hlavnou hviezdou festivalu budú tradičné dolnozemplínske chute – od pirohov, halušiek, lokší až po domáce koláče. „Naším cieľom je uchovávať a odovzdávať ďalej jedinečné receptúry, ktoré sú pre Dolný Zemplín typické,„ hovorí Tibor Tabak, riaditeľ ZOOCR. „Chceme, aby návštevníci ochutnali pravé chute regiónu – a zároveň spoznali lokálnych výrobcov a farmárov.„

Medzi špecialitami nebudú chýbať ani lokálne vína, burčiak či ocenené produkty zo súťaže Víno Zemplín. Najväčším lákadlom bude súťaž o najlepší zemplínsky guláš, kde si zmerajú sily kuchári a amatérski majstri z miest Sečovce, Trebišov, Veľké Kapušany a Michalovce.

Hudba, folklór a tvorivé dielne

Festival nebude len o jedle. Atmosféru dotvoria vystúpenia folklórnych súborov a hudobných kapiel – FS Zemplín, Revivals, Veronika Rabada, Vilko Kalman s kapelou Balamuta. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne a remeselné workshopy, ktoré spoja zábavu s poznaním tradičných zručností.

Zemplínske lakocinky – jesenný festival chutí a tradícií na brehu Šíravy. Okoštujce nalečniky, bobaľky, halaszlé, pirohy, halušky, lokše, pečené husky
Zemplínske lakocinky – jesenný festival chutí a tradícií na brehu Šíravy. Okoštujce nalečniky, bobaľky, halaszlé, pirohy, halušky, lokše, pečené husky

Šírava ako kulisa jesenných zážitkov

Miesto konania – rekreačný areál Kaluža – poskytuje nádherný výhľad na hladinu Zemplínskej šíravy. Aj na jeseň láka k prechádzkam po brehu, člnkovaniu, rybolovu alebo relaxu pri vode. Pre športovo založených návštevníkov sú k dispozícii cyklotrasy vedúce popri priehrade a cez okolitú prírodu.

Ubytovanie a relax

Návštevníci si môžu predĺžiť dopriať pobyt v okolitých hoteloch a penziónoch – Hotel Chemes, Hotel Merkúr, Residence Šírava, Penzión Dolina, Penzión Prameň, Penzión Anima– ktoré ponúkajú komfort, niektoré aj wellness služby a gastronomické balíčky vhodné ako kombinácia s festivalom. Pre tých, ktorí túžia po kúpeľnom relaxe, je tu Thermalpark Šírava, kde sa dá oddýchnuť cez deň, aj po náročnom dni plnom chutí a hudby.

Zemplínske lakocinky – jesenný festival chutí a tradícií na brehu Šíravy. Okoštujce nalečniky, bobaľky, halaszlé, pirohy, halušky, lokše, pečené husky
Zemplínske lakocinky – jesenný festival chutí a tradícií na brehu Šíravy. Okoštujce nalečniky, bobaľky, halaszlé, pirohy, halušky, lokše, pečené husky

Praktické informácie

Festival Zemplínske lakocinky je otvorený pre všetkých – vstup je voľný, ochutnávky jedál a nápojov sú spoplatnené podľa jednotlivých stánkov. Areál bude vybavený sprievodnou dopravou a parkovaním, aby sa hostia pohodlne dostali na miesto konania.

Prvý ročník – začiatok novej tradície Organizátori veria, že Zemplínske lakocinky sa stanú novou jesennou tradíciou Dolného Zemplína, ktorá priláka návštevníkov z Košíc, Prešova, Michaloviec aj širšieho okolia. Aby sa každý rok tešili na dva dni plné chutí, hudby a tradícií na brehu Šíravy.

,,Dolný Zemplín chutí poctivo a sýto. Preto ak chcete ho chcete zažiť na tanieri, Zemplínska šírava je tým najlepším miestom, kde začať. Slováci už vedia čo sú to pirohy a halušky, ale my chceme aby poznali aj ich regionálne varianty, napríklad s tvarohom na slano. Aby sa postupne zoznámili a chodili k nám aj na nalečniky, bobaľky, halaszlé, lokše, holúbky,ciberej, mačanku, zamešku ale aj na šovdru, pečené kačky a husky. Zabudnite však na redukčnú diétu. Na Zemplíne sa hoduje,„ uzatvára T.Tabak.

Prehľad vybraných celoročne otvorených ubytovacích zariadení Dolného Zemplína

· Kaluža – Hotel Chemes, Hotel Merkúr, Residence Šírava, Penzión Dolina, Penzión Prameň, Penzión Anima,

· Vinné – Villa Slnečná Lagúna, Penzión Breza,

· Michalovce – Hotel Družba, Hotel Mousson, Hotel Slnečný dvor

· Tokajská oblasť – Vinárstvo J. & J. Ostrožovič – Penzión; Chateau GRAND BARI; Penzión AquaMaria; TOKAJ MACIK WINERY – Penzión u Macíka; Penzión Zlatá Putňa; Tokajský vínny dom.

Poradňa

Potrebujete radu? Chcete pridať komentár, doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥